• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Weekend actie: 5% korting op alles met de code: ACTIE

Android Auto? Dit is hoe het werkt

Sinds het telefoonverbod in de auto werken niet alleen de automerken, maar ook telefoonmerken en -besturingssytemen aan oplossingen, zoals Google met Android Auto, sinds dit voorjaar beschikbaar in Nederland. Dit besturingssysteem brengt alle applicaties van je telefoon naar het autodisplay, zodat je voldoende focus houdt op de weg. Wij leggen je uit wat Android Auto precies is en hoe jij er zo snel mogelijk mee aan de slag gaat.

Android Auto

Wat is Android Auto?

Een simpele versie van Android, maar dan op het scherm van je auto. Het doel: eenvoudige bediening met zo min mogelijk afleiding. Dit nieuwe systeem is gekoppeld aan je Android-toestel zodat je alle apps en functies van je telefoon op de auto-versie gebruikt. Zo schakel je makkelijk tussen muziek, navigatie of een opdracht voor Google Assistent. Inkomende berichten? Die leest de spraakassistent van Android Auto aan je voor. Het antwoord? Dat spreek je in en verwerkt Android Auto tot een bericht. Zo blijven je handen aan het stuur en je ogen op de weg.

Goed nieuws: sinds april 2021 is Android Auto ook in Nederland geïntroduceerd en beschikbaar. Het systeem is in meer dan 500 modellen van 50 merken beschikbaar. Dit was eerder al zo in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, maar nu ook in Nederland.

Zo werkt Android Auto

Je gebruikt Android Auto als een extern systeem van je telefoon op het dashboard in de auto. Dat is het scherm waar je normaal de navigatie en het mediasysteem mee bedient. Zo kun je met Android Auto de applicaties van je telefoon laten draaien op het scherm in je auto. Het beginscherm van Android Auto is het thuisscherm, ook wel homescreen. Hier staan snelkoppelingen naar de voor jou meest belangrijke apps. Dit thuisscherm pas je zelf eenvoudig aan. De andere apps? Die vind je via een snelkoppeling. Zo kun je bij al je apps op je telefoon.

Tegelijkertijd maak je voor bellen en het afspelen van media gebruik van het geluidssysteem in je auto. Inkomende en uitgaande oproepen? Die regel je met spraakbesturing.

Ook navigeren gaat via Android Auto een stuk makkelijker. Je bekijkt je afspraak in Google Agenda en Android Auto navigeert je naar de volgende bestemming. Wat later? Stuur via spraakbesturing een sms of app naar je contact. Een bericht terug? Deze laat je voorlezen door Google Assistent.

Het grootste voordeel aan Android Auto?

Dat je telefoon automatisch updates geeft aan de applicaties, terwijl het bestaande autosysteem dat maar zelden of helemaal niet doet. Zo blijf je altijd werken in de meest recente versies.

Android Auto

Zo installeer je Android Auto

Draait jouw telefoon op minimaal Android 10? Dan staat Android Auto automatisch op je telefoon. Heb je een oudere versie? Dan kun je de Android Auto applicatie downloaden. Let op: je hebt minimaal Android 5.0 (Lollipop) nodig om Android Auto te kunnen draaien.

Voor het downloaden van Android Auto moet je tijdelijk beveiligingsinstellingen wijzigen. Dit is niet zonder enig risico: zo kan het zijn dat men van buitenaf een virus upload via het downloaden van een app. Waak dus altijd voor dit soort praktijken. In dit geval gebruiken we APKMirror, een veilige partner.

De instellingen wijzig je zo:

  1. Ga naar ‘instellingen’.
  2. Zoek ‘onbekende apps installeren’.
  3. Zet het vinkje bij ‘Chrome’ aan (of welke browser je momenteel gebruikt) en accepteer de waarschuwing.

Android Auto installeer je daarna als volgt:

  1. Ga naar de app-shop en kies voor APKMirror (https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/).
  2. Kies en download Android Auto. Let op: kies de meest recente versie.
  3. Installeer Android Auto.

Downloaden gelukt? Of was je al voorzien van Android Auto? Dan kunnen we verder. Het is nu een kwestie van koppelen. Dat doe je met een usb-kabel of draadloos via bluetooth. Werkt het niet? Het kan zijn dat jouw auto niet aan de voorwaarden voldoet. Je kunt er dan van uitgaan dat alle auto’s voor 2015 niet werken met Android Auto.

Zo voeg je apps toe aan Android Auto

Vrijwel alle applicaties van je telefoon gebruik je ook op Android Auto. Door het nieuwe thuisscherm zijn sommige iets naar de achtergrond verdwenen, maar nog steeds beschikbaar. De meest handige apps voor onderweg? Wij zetten ze voor je op een rij:

1. Google Maps
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk naar de plek van bestemming. De populairste auto-app voor Android Auto is Google Maps. Omdat Google Maps in verbinding is met je telefoon en het internet krijg je ook melding van eventuele files. Er wordt dan direct een andere route voorgesteld.

2. Flitsmeister
Net als Google Maps is Flitsmeister Android Auto een navigatie-app, maar dan met aanvullende informatie en waarschuwingen over flitsers, werkzaamheden en ongevallen. Deze informatie krijgt Flitsmeister van haar gebruikers. Zo draag je zelf bij aan de werking van de app.

3. Whatsapp
Autorijden is opletten. Heb je behoefte aan contact? Gebruik dan onder begeleiding van de spraakassistent Whatsapp, niet alleen voor berichten, maar ook om te bellen.

4. Spotify
Wat is er fijner dan jezelf helemaal laten gaan in een nummer? Met Spotify draai je wat je maar wilt en wanneer je maar wilt, ook op Android Auto.

5. myTuner
Heb je liever de ‘gewone’ radio aan? Met myTuner kies je uit ruim 800 radiozenders, inclusief alle bekende stations. Werkt ook goed in het buitenland.

Heb je al een oplossing voor telefoneren onderweg?

We hopen dat je door onze uitleg voldoende informatie hebt over Android Auto. Heb je specifieke vragen over telefoonsystemen voor onderweg? Of nog een vraag over Android Auto? Bel of mail ons. Ook kun je bij ons terecht voor accessoires en toebehoren voor smartphones, tablets en wearables.