• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 850.000 klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  850.000+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Weekend actie! 5% korting op alles met de code: ACTIE

Welke telefoonoplader heb je nodig voor jouw toestel?

Tegenwoordig is er vrijwel niets zo vervelend als een lege batterij van je telefoon. Je hele sociale leven staat ineens stil. Om ervoor te zorgen dat jouw telefoon weer netjes wordt opgeladen, heb je dus de juiste oplader nodig. Maar welke dat precies is, leggen we je in dit artikel uit. Termen als USB C, Micro USB, Lightning Connectors, 30-pins kabel en ampère ben je vast wel eens tegengekomen. Misschien weet je niet precies wat ze betekenen. Maar ze zijn ontzettend belangrijk bij het kopen van de juiste oplader voor jouw telefoon.

Het kiezen van de juiste oplader is verdeeld in:

Opladers voor Android of iPhone

Uiteraard is het allereerst belangrijk dat je weet of je een Android of iPhone (iOS) telefoon hebt. Apple is het enige merk dat het iOS besturingssysteem gebruikt. Vrijwel ieder ander toestel draait tegenwoordig op het Android besturingssysteem van Google. Heb je dus geen iPhone, ga er dan maar vanuit dat je een oplader voor een Android nodig hebt.

Android

Opladers voor Android toestellen maken meestal gebruik van USB-C of Micro USB aansluitingen. Het grote verschil tussen USB-C en Micro USB is de vorm van de stekker. USB-C is helemaal rond en kun je dus op alle manieren in je telefoon steken. Een Micro USB kabel heeft een vlakke onderkant, waar deze kabel maar op één manier in je telefoon past.

Apple iPhone

Opladers voor een Apple telefoon zijn een stuk simpeler. Heb je een oudere iPhone (bijvoorbeeld een iPhone 4), dan heb je een brede 30-pins kabel nodig om te iPhone op te laden. Vanaf de iPhone 5 heb je een Lightning Connector kabel nodig.

Het verschil tussen USB-C, Micro USB en Lightning Connectors (30 pins)

Het grote verschil tussen de verschillende opladers zit hem met name in de vorm van de stekker. Niet iedere stekker past dus op elk toestel. Daarom is het verstandig te weten welke stekker in jouw toestel past. Hieronder de verschillen tussen USB-C, Micro USB, mini USB, Lightning Connectors en 30-pins kabels.

Verschillende USB types

Mini USB

De mini USB is de opvolger van de “normale” USB (ook USB-A genoemd). Mini USB kabels worden nog wel gebruikt voor oudere telefoons, maar zie je bijna niet meer terug. De Mini USB stekker is een stuk compacter dan de normale USB aansluiting en heeft een soort van trapeze vorm. Een Mini USB oplader past overigens maar op één manier in een telefoon.

Micro USB

De kleinste versie van een USB aansluiting is de Micro USB. Veel telefoons maken gebruik van een Micro USB kabel en is een stukje platter dan de Mini USB. Omdat telefoons steeds compacter worden, worden alle onderdelen in een mobieltje ook steeds kleiner. Zo ook de USB poort om het toestel op te laden. De Micro USB oplader past maar op één manier in een telefoon.

USB-C

De allernieuwste USB variant is USB-C. Een USB-C kabel is helemaal rond en nog platter dan een Micro USB kabel. Het grote verschil tussen een USB-C kabel en een Micro USB kabel is dat de USB-C kabel op 2 manieren in een telefoon past. Het maakt dus niet uit hoe je de kabel in je mobiel steekt. Naast verandering van vorm, werkt USB-C op basis van USB 3.0. Dit ondersteunt ook het opladen van grotere apparaten zoals laptops en is een stuk sneller in beeld- en bestandsoverdracht.

30-Pins

Zoals hierboven beschreven, maakt Apple gebruik van een 30-pins connector of een lightning connector. De 30-pins connector is een stuk groter dan de nieuwe lightning connector. De 30-pins connector wordt nog gebruikt bij oudere iPhone toestellen, tot en met een iPhone 5 (en varianten).

Lightning Connector

De nieuwe Lightning Connector van Apple is een heel stuk compacter dan de 30-pins connector. In plaats van 30 pinnetjes, heeft de Lightning Connector slechts 8 pinnetjes. Daarnaast kan de connector op 2 manieren gebruikt worden, er is dus geen boven- of onderkant. De Lightning lader kan naast een iPhone ook gebruikt worden om een iPad of iPod op te laten.

Hoeveel ampère (A) heb je nodig

Nu je weet welke kabel je nodig hebt om je telefoon op te laden, is het belangrijk te letten op de stroomsterkte en dus het aantal ampère (A) van een oplader. Hoe meer ampère een oplader heeft, hoe krachtiger de oplader is. Een oplader van bijvoorbeeld 2,1 A laadt een toestel een stuk sneller op dan een oplader van 1 A. Je kunt in principe dus beter voor een oplader met meer ampère kiezen, omdat je toestel dan sneller opgeladen is. Let er wel op dat het aantal ampère van de oplader nooit hoger mag zijn dan de capaciteit van een accu. Met de nieuwste smartphones is dat totaal geen probleem, omdat de accu’s van smartphones tegenwoordig vrij veel capaciteit hebben.

Hoeveel ampere telefoon opladen

Verschil tussen Volt en Ampère

Het aantal volt van een telefoon oplader staat los van het aantal ampère. Volt is namelijk de spanning en ampère de stroomsterkte. In Nederland (en bijna overal in Europa) maken we tegenwoordig gebruik van 230 volt. In bijvoorbeeld Noord-Amerika komt 100 volt veel voor. Let er dus wel op dat je een oplader koopt met een Europese stekker. De spanning (volt) van zo’n oplader is dan vaak 230 volt.

Originele of imitatie oplader

Om er helemaal zeker van te zijn dat je de juiste oplader voor je telefoon koopt, kun je natuurlijk het beste een originele oplader kopen. Nadeel van zo’n originele oplader is dat deze vaak stukken duurder zijn dan een oplader van een ander merk. Als je goed let op het type oplader (dus de juiste USB stekker) en het aantal ampère, dan kan er vrij weinig misgaan. Je hoeft dus niet persé een originele oplader voor je telefoon te kopen. Een imitatie (ook wel nep oplader) werkt prima.

Er bestaan helaas wel nog steeds hele slechte imitatie opladers, vaak van Chinese makelij. Deze Chinese telefoonladers zijn vaak ligt en slecht geïsoleerd én spotgoedkoop. Mocht je twijfelen aan je oplader, let er dan op dat je telefoon of oplader niet heet worden tijdens het laden. Ook wanneer je telefoon heel erg langzaam laadt, is de kans groot dat je een Chinese nep oplader hebt.

Onze opladers voor verschillende merken

Hieronder vind je telefoonladers voor de meest voorkomende telefoonmerken. De opladers in ons assortiment zijn allemaal getest. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over oververhitting of andere elektrische problemen. Weet je echt niet welke oplader je moet kopen, neem dan even contact op met onze klantenservice.

apple opladers

samsung opladers

huawei opladers

htc opladers