• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Telefoon verkopen? Maak in 6 stappen jouw toestel verkoop klaar!

Het smartphonegebruik in Nederland is in 2020 gegroeid naar 93%. Hiermee zijn zo’n 19 miljoen mobiele telefoons in gebruik. Dat zijn er 1,2 per persoon en 2,6 per huishouden. Leuke feiten, maar van dit enorme aantal zijn er zo’n 5 miljoen oude telefoons waar niks mee wordt gedaan. Zonde natuurlijk, deze toestellen zijn nog steeds van waarde. Dus waarom die oude telefoon niet verkopen? Mobile Supplies legt je uit hoe jij jouw toestel verkoop klaar maakt.

Verkoop klaar maken van je telefoon

Dit is waarom je een oude telefoon verkoopt

Ten eerste voor de knaken. Het levert geld op en geld kan iedereen gebruiken. Ook jij. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuwe telefoon. Daarnaast is het door hergebruik goed voor het milieu, daar waar het tussen het normale afval terecht zou ‘kunnen’ komen. Je draagt dus bij aan een betere wereld. Ook draag je bij aan een opgeruimde kamer, want minder ongebruikte spullen zorgt voor meer ruimte en meer overzicht. Liever een huis vol goede spullen die je gebruikt, dan minder goede spullen die je (bijna) nooit gebruikt. Kwaliteit boven kwantiteit.

Hoé je een oude mobiel ook verkoop klaar maakt: het is handig om een aantal vaste stappen te doorlopen. Deze beschermen jouw gegevens en zorgen ervoor dat de koper of volgende eigenaar het best mogelijke apparaat krijgt. Hoewel de stappen zeer eenvoudig zijn, maken ze een groot verschil.

Daar gaan we:

1. Maak een back-up: in de cloud

Je telefoon is meer dan een apparaat om mee te communiceren. Het is je adresboek, fotoboek en agenda tegelijk. Dit wil je niet kwijtraken wanneer je een mobiel gaat verkopen. Een back-up betekent: een reserve kopie maken van al deze gegevens en deze op een andere plaats bewaren, zodat je die bij aanschaf van een nieuwe telefoon weer kunt gebruiken. Om zo’n back-up te maken heb je een account nodig van Apple, Google of Microsoft. Deze maak je gratis aan.

Back-up in de cloud
De gegevens op je telefoon zet je in de ‘cloud’. Zo noemen we dat tegenwoordig. Deze cloud (zonder neerslag ;-) ) is de opslagruimte op het internet die je gebruikt voor jouw gegevens. Deze cloud staat in werkelijkheid gewoon op de grond, maar is natuurlijk onzichtbaar. Vandaar de ‘cloud’. Het zweeft als het ware in de lucht. De ruimte in de cloud vind je terug bij de duizenden datacentra die over de hele wereld worden gebouwd.

Een cloud koppel je direct aan je telefoon voor een automatische update. Zo werk je bijvoorbeeld elke maand, week of zelfs dag je telefoon bij. Al je bestanden worden dan geüpload naar de cloud. Deze cloud is vaak beschermd en alleen voor jou toegankelijk. Zo blijven je bestanden veilig bewaard. Elk besturingssysteem heeft een eigen cloud-service: Apple biedt iCloud (typisch), Android heeft Google Drive en Windows is er met Microsoft One Drive.

2. Haal je telefoonkaart(en) eruit: SIM + geheugen

Om te zorgen dat de volgende eigenaar er niet met jouw gegevens vandoor gaat (lees: het nummer van je schoonmoeder), haal je eerst de simkaart uit het toestel. Jij blij, schoonmoeder blij.

Daarnaast maak je misschien gebruik van geheugenkaartjes voor het opslaan van foto’s en video’s, ook iets wat je liever niet deelt met de volgende gebruiker (denk aan: foute verjaardagfoto’s). Verwijder dus alle bestanden of haal het kaartje eruit.

3. Zet de telefoon terug naar fabrieksinstellingen

De instellingen die een telefoon heeft bij de eerste keer opstarten noemen we de fabrieksinstellingen: instellingen zonder persoonlijke gegevens of geïnstalleerde apps. Dus zonder het nummer van je schoonmoeder. Kortom: de standaard instellingen. Je kunt je telefoon altijd terugzetten naar deze instellingen, op zowel Android als iPhone. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je telefoon erg traag is, óf wanneer je dus, in dit geval, je telefoon wilt verkopen. Doe je dit vanwege de traagheid? Zorg dan wel dat je alle gegevens opslaat die je daarna weer wilt uploaden. Bij de verkoop van je telefoon is dit niet nodig. We zetten de stappen voor beide merken voor je op rij:

iPhone (iPhone 7/8 tot en met huidige types) terug naar fabrieksinstellingen:

  • Open ‘instellingen’, dit is een aparte app
  • Ga naar ‘algemeen’
  • Ga naar ‘stel opnieuw in’
  • Ga naar ‘wis alle inhoud en instellingen’
  • Ga naar ‘wis nu’
  • Voer je toegangscode in

Na deze stappen zet de iPhone zichzelf terug naar de fabrieksinstellingen.

Android (o.a. Samsung) terug naar fabrieksinstellingen:

  • Ga naar het ‘instellingenmenu’
  • Ga naar ‘systeem’
  • Ga naar ‘opties voor resetten’
  • Ga naar ‘alle gegevens wissen’
  • Ga naar ‘telefoon resetten’
  • Voer je toegangscode in

Na deze stappen zet de Android-telefoon zichzelf terug naar de fabrieksinstellingen.

Let op: uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 20% van de telefoonverkopers hun gegevens handmatig wist. Dus zonder de reset naar fabrieksinstellingen. Doe dit niet, er blijft dan altijd oude data op staan, je krijgt dit nooit helemaal zelf leeg.

4. Maak je toestel schoon: let it shine!

Je oude toestel is voor lange tijd in aanraking geweest met handen, zakken, stoelen en wat al niet meer. Wanneer je een mobiel gaat verkopen, probeer deze dan in de best mogelijke staat aan te bieden: goed schoon dus. Zonder schone handen geen schone telefoon: was eerst je handen. Daarna is dit wat je nodig hebt voor een grondige reiniging:

  • Schone handen. Hadden we al gezegd, maar heb je dit ook echt gedaan? Top!
  • Ontsmettingsmiddel (mijd ammoniak: dit beschadigt de telefoon)
  • Microvezeldoek (pluisvrij en zacht)
  • Wattenstaafjes
  • Satéprikkers
  • Tandpasta 

Breng het ontsmettingsmiddel aan op de microvezeldoek om het scherm en de behuizing te reinigen. Gebruik de wattenstaafjes voor plekken die je moeilijk bereikt. Zit er nog stof in een ingang? Gebruik dan de satéprikkers, deze komen écht in alle hoekjes. Heb je een beschermfolie? Verwijder deze dan. Dit kan de indruk geven dat je iets te verbergen hebt. Om het af te maken spuit je een beetje tandpasta op het scherm. Met het microvezeldoekje wrijf je dit weg en je scherm ziet er uit als nieuw!

5. Maak de set origineel: zit alles erbij?

Een goed werkende telefoon krijgt pas waarde als hij in de originele verpakking zit met alle officiële telefoon accessoires. Denk aan een originele telefoonlader en eventuele oordopjes. Het komt helemaal goed over (of is een leuke extra) als die oordoppen nog niet zijn gebruikt. Bijkomende extra’s zoals hoesjes en autohouders en -laders waar je niets meer aan hebt, staan er ook goed bij. Deze passen misschien niet op je nieuwe telefoon en de nieuwwaarde krijg je er niet meer voor terug.

Omdat je concurreert met andere verkopers is een compleet aanbod (verpakking, handleiding, aankoopbon, telefoon, oplader, hoesje, oordopjes,) van grote meerwaarde. Zeker als alles nog origineel is en van hetzelfde merk.

En niet te vergeten, een nieuwe screenprotector doet wonderen. Wil je hem zelf aanbrengen voor de verkoop? Wij leggen je hier stap voor stap uit hoe je dat doet!

6. Verkopen of inruilen?

Alle kaarten en geheugens zijn veilig, de telefoon is leeg en staat terug op fabrieksinstellingen, het toestel is schoon en de set is zo compleet mogelijk. Goed werk. Nu is het tijd voor de verkoop. Er zijn heel wat manieren om je oude telefoon aan te bieden, van een briefje bij de supermarkt tot een Facebookgroep. Of misschien is je schoonmoeder wel geïnteresseerd? De bekendste weg is natuurlijk een online marktplaats. Let goed op bij het maken van een afspraak: spreek op een openbare plek af en houd de telefoon goed in de gaten. Zo heb je minder kans dat de mogelijke nieuwe eigenaar de telefoon zomaar uit je handen pakt of ermee weg rent. Je weet het maar nooit!

Ook een optie: inruilen
Naast het verkopen is er voor sommige merken ook een mogelijkheid tot inruilen van een mobiel. Zo kom je bij Apple in aanmerking voor een Apple Store-cadeaubon. Als je oude telefoon niet in aanmerking komt voor een tegoed, zorgt Apple ervoor dat het wordt gerecycled. Zo kunnen ze ongeacht de staat van het model iets goeds doen voor het milieu. Zo levert een iPhone 8 Plus je nog maximaal 200 euro op en een iPhone 11 Pro Max tot 700 euro. Deze inruilregeling geldt overigens ook voor een iPad, Max of Watch.

Ook bij OnePlus kun je een offerte aanvragen voor het inruilen van je telefoon. Dit voordeel kan oplopen van 10 euro bij een OnePlus 2, tot wel 370 euro bij een OnePlus 8 Pro.

Samsung? Die doen ook mee. Ook daar kun je jouw oude toestel inruilen bij aanschaf van een nieuw toestel. De inruilwaarde bepalen ze aan de hand van het type en de staat van het toestel.

Is je telefoon toch kapot?

Laat het toestel dan eerst maken door Mobile Supplies. Wij verzorgen al jarenlang reparaties aan smartphones, mobiele telefoons en tablets. Je kunt bij ons terecht voor alle merken toestellen en tablets.