• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Hoe stof- en waterdicht is jouw telefoon?

Nederland is een waterland: het regent vaak en we zitten graag op het water. Maar hoe zit het met onze telefoons? Is een iPhone 11 waterdicht? Hoe goed kan een telefoon tegen stof? En wat betekent een IP-classificering? Wij leggen je er alles over uit.

Hoe stof- en waterdicht is jouw telefoon?

Hoe weet je of je telefoon stof- en waterdicht is?

Waarschijnlijk het meest voorkomende ongeluk met je telefoon: waterschade. Je laat je beste vriend vallen in de wc, er spat bier overheen of je koffie vond het leuk zich met je scherm te mengen. Niet het beste moment van de dag, maar vaak overleven jullie het wel: na een tijdje doet je telefoon het meestal wel weer. Maakt je telefoon een flinke duik, dan is het de vraag in hoeverre je telefoon hier tegen kan. De mate van water- en stofbestendigheid duiden we met een IP-nummer: International Protection Rating. Dit noemen we de IP certificering.

IP certificering: over stof en water

De cijfers achter IP geven aan in welke mate je telefoon tegen water en stof is beschermd. Het eerste cijfer geeft je de mate waarin een telefoon stofdicht is, met een gradatie van 0 tot en met 6. Hierbij is 6 volledig stofdicht. Het tweede cijfer vertelt je de mate waarin een telefoon waterdicht is, met een gradatie van 0 tot en met 9. Hierbij is 9 volledig waterdicht.

IP certificeringen

IP Stof resistentie Vocht resistentie
0 Geen bescherming Geen bescherming
1 Objecten > 50 mm (bijv. een hand) Druppels; geen schade indien onderhevig aan verticale druppels
2 Objecten > 12,5 mm (bijv. een vinger) Druppels; geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15º
3 Objecten > 2,5 mm (bijv. meetapparaten) Spatdicht; geen schade indien besproeid (10l/min) onder een hoek van -60º tot 60º
4 Objecten > 1 mm (bijv. dunne draden) Plensdicht; geen schade indien besproeid (10l/min) ongeacht de hoek
5 Stof < 1 mm Sproeidicht; geen schade indien bespoten (12.5l/min) ongeacht de hoek
6 Stofvrij Waterbestendig; geen water indringing indien bespoten (100l/min) ongeacht de hoek
7 - Dompeldicht; geen water indringing indien ondergedompeld (30 min. op 1m
8 - Waterdicht; blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden
9 - Vochtdicht; blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk

Een overzicht van IP certificeringen

Het is fijn dat je telefoon tegen een spatje kan, maar dit test je liever niet. Zorg dat je verstandig omgaat met je telefoon, ongeacht de IP score. Je wilt niet dat de waterdruk of hoeveelheid stof alsnog te hoog is en schade aanricht. We raden je altijd aan om een beschermend telefoonhoesje te nemen, voor extra veiligheid. Zo heb jij er straks alles aan gedaan om schade te voorkomen, waarmee je veilig en voorbereid op pad gaat.

Welke waterdichte telefoonhoesjes zijn er?

Is je telefoon niet volledig waterdicht? Of wil je extra bescherming? Zorg dan voor een waterdicht telefoonhoesje. Met een toestel-specifiek hoesje kun je de telefoon gebruiken terwijl het in de hoes zit. Bij universele hoesjes (die passen voor elk merk en model) is dat vaak lastiger. Die zijn meer bedoeld om je telefoon in op te bergen, wanneer je bijvoorbeeld doet aan watersport.

Voordelen van een waterdicht telefoonhoesje

  • Volledige bescherming tijdens invloeden van water.
  • Dubbele bescherming: vaak zijn waterdichte telefoonhoesjes ook schokbestendig.
  • Foto’s nemen in het zwembad!

Nadelen van een waterdicht telefoonhoesje

  • Fors formaat.
  • Niet voor alle smartphones verkrijgbaar.
  • Stroeve bediening.
  • Kijk goed naar de IP-certificatie: waterdichte telefoonhoesjes zijn niet allemaal even goed waterdicht.

Dit moet je doen bij waterschade

Je morst water of laat je handheld vallen in de wc. Geen paniek, dit overkomt iedereen. Toch baal je, je bent ineens onbereikbaar. Wanneer je telefoon waterschade heeft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen en een aantal dingen die je (zeker) niet moet doen:

Wat je moet doen bij waterschade aan je telefoon

  • Zet je toestel uit en laat het uit (niet naar buiten zoals je hond, maar zet het toestel niet aan!)
  • Haal de batterij indien mogelijk uit het toestel.
  • Maak je toestel droog met een doek. 

Wat je absoluut niet moet doen bij waterschade aan je telefoon

  • Het toestel aanzetten.
  • Het toestel aan een oplader aansluiten.
  • Te lang wachten: probeer het zelf op te lossen of laat het maken. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het toestel niet meer gemaakt kan worden.

Is een telefoon waterdicht na reparatie?

Waterschade is niet het einde van je telefoon. Het is wél verstandig om snel in actie te komen. Volg bovenstaande stappen of je laat je telefoon repareren door een ervaren monteur. In de toekomst voorkomen? Kies dan voor een telefoon met een hoge IP certificatie en zorg voor een waterbestendige hoes. Wij helpen je met al je keuzes!

Welke populaire telefoons zijn stof- en waterdicht?

Om erachter te komen of jouw telefoon ook stof- en waterdicht is, zetten we de IP certificering van de meest populaire telefoons op een rij.

Stof- & waterdichte iPhone telefoons

iPhone 8

iPhone 7 en iPhone 8

De iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 en iPhone 7 Plus hebben een IP67-classificatie: stofvrij en dompeldicht. Dit betekent dat deze telefoons het een half uur volhouden op een diepte van maximaal 1 meter. Zwemmen en douchen is geen goed idee.

Accessoires iPhone 8
iPhone X

iPhone X

De iPhone X heeft ook een IP67-classificatie: stofvrij, dompeldicht en een levensduur van een half uur tot een diepte van maximaal 1 meter.

Accessoires iPhone X
iPhone 11

iPhone 11

De iPhone 11 heeft een IP68-classificatie: stofvrij en waterdicht. Dit betekent dat je telefoon het een half uur volhoudt op een diepte van maximaal 1 meter. Volgens Apple houdt de iPhone 11 het zelfs vol tot een diepte van maximaal 2 meter. Zwemmen en douchen is geen goed idee, maar de telefoon kan goed tegen een regenbui of val in het water. Ook kan het goed tegen het morsen van dranken.

Accessoires iPhone 11
iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro (Max)

De luxere versie van de iPhone 11, de iPhone 11 Pro (Max), heeft ook de IP68-classificatie, maar houdt het volgens Apple een half uur vol op een diepte van maximaal 4 meter.

Accessoires iPhone 11 Pro
iPhone 12

iPhone 12

De iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max hebben een IP68-classificatie. Volgens Apple houden deze telefoons het 30 minuten vol tot een diepte van maximaal 6 meter.

Accessoires iPhone 12
iPhone XR

iPhone XR

De iPhone XR heeft een IP67-classificatie: stofvrij en dompeldicht. Dit betekent dat je telefoon het net zoals de iPhone 7 en iPhone 8 een half uur volhoudt op een diepte van maximaal 1 meter. De iPhone XR kan beter tegen andere vloeistoffen dan de iPhone 7, iPhone 8 en iPhone X: denk aan frisdrank, thee en koffie. Morsen is dus niet direct het einde.

Accessoires iPhone XR
iPhone SE 2020

iPhone SE 2020

De iPhone SE 2020 heeft een IP67-classificatie: stofvrij en dompeldicht. Alles wat geldt voor de iPhone XR geldt ook voor de iPhone SE 2020: een half uur tot maximaal 1 meter en betere bescherming tegen andere vloeistoffen.

Accessoires iPhone SE 2020

Stof- & waterdichte Samsung telefoons

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 heeft een IP68-classificatie: stofvrij en waterdicht. Dit betekent dat je telefoon het een half uur volhoudt op een diepte van maximaal 1 meter.

Accessoires Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10 heeft ook een IP68-classificatie: stofvrij en waterdicht. Dit betekent dat je telefoon het een half uur volhoudt op een diepte van maximaal 1 meter.

Accessoires Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20

Je raadt het al: de Samsung Galaxy S20 heeft óók een IP68-classificatie: stofvrij en waterdicht. Dit betekent dat je telefoon het een half uur volhoudt op een diepte van maximaal 1 meter.

Accessoires Samsung Galaxy S20

Welke oplossing tegen water en stof kies jij?

Je kunt bij Mobile Supplies terecht voor alle merken telefoons en telefoonhoesjes: of je nu op zoek bent naar een Apple, BlackBerry, Nokia, Motorola of een waterdicht hoesje!

Bekijk al onze telefoons en telefoonhoesjes!