• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Schermtijd instellen op een Samsung of iPhone

Zo beperk je de schermtijd voor jou en je kind

De telefoon is niet meer weg te denken uit het leven: het is onze wekker, agenda, krant, weerbericht en ons belangrijkste communicatiekanaal. Als we te lang naar het scherm kijken betalen we helaas wel de rekening. In dit artikel leggen we je uit wat ‘schermtijd’ is, hoeveel schermtijd normaal is en hoe je dit kunt inzien en beperken voor jezelf of je kind.

Schermtijd instellen op een Samsung of iPhone

Wat is schermtijd?

De ‘schermtijd’ is een term die aangeeft hoeveel tijd je kijkt naar een scherm en waar je die tijd aan besteedt. In dit artikel spreken we over de schermtijd op je mobiele telefoon: de uren en minuten die je kijkt naar dat scherm. De term bestond al een tijd, maar werd populair toen Apple in 2018 in een software update de ‘schermtijd’ introduceerde. In deze functie zag je de totale schermtijd, de verdeling van de tijd in categorieën, de meest gebruikte apps en de tijd per dag en week.

Omdat Apple de term ‘schermtijd’ min of meer claimt, vind je bij een Android telefoon, van bijvoorbeeld Samsung of Huawei, de schermtijd onder ‘instellingen’ en ‘digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’. Hier bekijk je alle statistieken, stel je handige limieten in en kies je voor een ‘bijna bedtijd’ functie. Hiermee wordt het scherm steeds donkerder naarmate je bedtijd in de buurt komt, zodat je lichaam zich makkelijk klaarmaakt voor de nacht.

Let op: maak jezelf niet gek met al deze statistieken, je telefoon is er in veel zaken voor noodzakelijk gebruik en is er ook om te ontspannen. Je bent ook maar een mens.

Hoeveel schermtijd instellen is normaal?

De tijd die we besteden achter het scherm van een telefoon noemen we dus schermtijd. Uit onderzoek blijkt dat we onze telefoon zestig keer per dag oppakken, wat bij elkaar drie tot vier uur schermtijd oplevert. Daarvan duurt zeventig procent van het gebruik na het oppakken minder dan twee minuten, een kwart na het oppakken twee tot tien minuten en zo’n vijf procent na het oppakken langer dan tien minuten. Als gevolg van Corona loopt dit verder op, al is nog niet duidelijk wat de invloed daarvan op de gemiddelde schermtijd exact is.

Hoeveel tijd is dan normaal of gezond? Voor kinderen staan duidelijke richtlijnen, maar voor volwassenen niet. Er is wel bewijs voor de schadelijke gevolgen van lange schermtijd: uit onderzoek blijkt dat een schermtijd langer dan zes uur de kans op een depressie verhoogt. Er is ook bewijs dat het verminderen van de schermtijd de geestelijke gesteldheid aanzienlijk verbetert.

Zo bekijk je de schermtijd op een iPhone

De schermtijd van een iPhone zit standaard in het instellingenmenu onder ‘schermtijd’. Hier zie je de gemiddelde schermtijd per dag van de afgelopen week en het verschil met de week ervoor. Ga naar ‘bekijk alle activiteit’ voor de schermtijd per dag en week. Je ziet hier ook de besteding per categorie (sociaal, amusement, creativiteit) en per app. Onderaan zie je hoe vaak je de telefoon per dag oppakt en waarvoor je oppakt. Weer daaronder zie je de meldingen per dag per applicatie.

Schermtijd iPhone

Je schermtijd limiteren op een iPhone?

Ga terug naar schermtijd en kies voor apparaatvrije tijd. Hier stel je een schema op voor schermvrije tijd. Tijdens deze schermvrije tijd zijn alleen telefoonoproepen en door jou gekozen apps beschikbaar. Met applimieten stel je tijdslimieten voor apps in, om bijvoorbeeld een limiet te stellen aan de tijd dat je op Instagram zit.

Zo bekijk je de schermtijd op een Android (Samsung)

Op de meeste Android toestellen, waaronder die van Samsung, bekijk je de schermtijd via instellingen -> digitaal welzijn of ‘digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’. Ook hier staan diverse inzichten in de schermtijd, zoals een dag- en weekoverzicht en het gebruik per app. Ook zie je hoe lang je scherm aanstaat en stel je er limieten in op specifieke apps.

Schermtijd Android

Je schermtijd limiteren op een Android?

Ga naar digitale balans en zet schermtijdbeheer ‘aan’. Hier klik je op ‘schermtijd’ en stel je in hoeveel uur je per dag maximaal aan je telefoon wilt besteden.

Er zijn ook twee apps over schermtijd. Wij geven je twee van onze beste suggesties: Schermtijd en Screen Time. Schermtijd verzamelt allerlei data over de schermtijd van je telefoon en komt daarna met een overzicht van je telefoongebruik per dag. Je stelt er eenvoudig limieten in om het gebruik naar beneden te stellen. Gemiddeld genomen beoordelen gebruikers Schermtijd met 4,5 sterren. De app Screen Time is identiek maar in onze ogen een tikje gebruiksvriendelijker en krijgt 4 sterren.

Zo beperk je de schermtijd voor je kind

Kinderen zijn volop in ontwikkeling, wat hun schermtijd extra belangrijk maakt. Te lang betekent minder beweging en meer overgewicht. Slechte nachtrust is een andere raadgever. De oorzaak daarvan ligt bij het gebruik van de telefoon vlak voor het slapen gaan, wat de slaapcyclus verstoort.

Ook het concentratievermogen en de ogen kunnen sterk achteruit gaan. In 2017 kwamen Nederlandse oogartsen daarom met een richtlijn: de twintigtwintigtwee-regel (20-20-2). Na twintig minuten achter een scherm neem je een pauze van minimaal twintig seconden, zodat de focus zich tijdelijk verplaatst. De twee staat voor twee uur buiten spelen. Deze twee uur is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de ogen van een kind.

Zoals gezegd zijn er voor kinderen wél duidelijke richtlijnen voor de schermtijd per dag:

LeeftijdSchermtijd telefoon
0 - 2 jaar Maximaal 5 minuten per dag
2 - 4 jaar Maximaal 30 minuten per dag
4 - 6 jaar Maximaal 1 uur per dag (4x15 min)
8 - 10 jaar Maximaal 1 uur per dag (2x30 min)
10 - 12 jaar Maximaal 2 uur per dag
12 jaar en ouder Maximaal 3 uur per dag

Let op: dit zijn geen officiële regels, maar richtlijnen. Een uur huiswerk is anders dan een uur social media en ook daarover heb je niet altijd de controle.

Is jouw schermtijd al in zicht?

We hopen dat je met deze uitleg tot nieuwe inzichten komt in de schermtijd van jou en eventueel die van je kinderen. Heb je andere vragen over je telefoon? Neem dan contact met ons op: bij Mobile Supplies helpen we je met alle kwesties over je mobiele apparaat. Ook kun je bij ons terecht voor alle accessoires en toebehoren voor smartphones, tablets en wearables (smartwatches, fitness trackers).