• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Hoe kan ik een QR-code scannen met mijn telefoon?

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: QR-codes. Het is dan ook goed mogelijk dat je al eens gevraagd is om een QR-code te scannen, bijvoorbeeld in de winkel, op een festival of in een restaurant. Je kunt een QR-code heel makkelijk scannen op je telefoon. Benieuwd hoe je dit moet doen? In dit blog vertellen we hoe je een QR-code kunt scannen met je smartphone én wat je doet als je geen telefoon bij de hand hebt.

QR code scannen met je telefoon

Wat zijn QR-codes?

Een QR-code is een code met informatie over een product, merk of bedrijf. Je vindt QR-codes vaak op producten in de supermarkt, in tijdschriften en op posters. QR staat voor Quick Response en dat is precies wat je met deze code kunt: snel naar een website of pagina gaan, om vervolgens (zoals het bedrijf hoopt) bepaalde acties uit te voeren. De code leidt je bijvoorbeeld naar informatie over een bepaald product, de menukaart van een restaurant, een interessante kortingspagina of een donateurspagina van een goed doel. Je scant de QR-code met je telefoon, waarna je via een tik op je scherm op de pagina komt die aan de code is gekoppeld.

Waarom bestaan er QR-codes?

QR-codes zijn vooral bedoeld om snel aan informatie te komen en snel actie te kunnen ondernemen. Je hoeft niet handmatig meer een URL in te vullen en naar de website van een bedrijf te gaan, maar wordt er via een simpele scan binnen enkele milliseconden naartoe geleid. Het gemak en de snelheid die hierbij komen kijken, maakt dat de QR-code al enkele jaren populair is en steeds populairder wordt.

De QR-code: hoe werkt het?

Een QR-code bestaat uit allemaal kleine witte en zwarte vierkantjes. Al die witte en zwarte vierkantjes vormen samen de informatie die nodig is om naar een bepaalde pagina te gaan. Scan je de verzameling vierkantjes met je telefoon en tik je vervolgens op de link die op je scherm komt, dan kom je vanzelf op de site die bij de QR-code hoort.

Hoe kun je een QR-code scannen met je telefoon?

Er zijn verschillende manieren waarop je een QR-code op je telefoon kunt scannen: met de camera van je telefoon en met bepaalde apps. We leggen je uit hoe je een QR-code kunt scannen met de camera van een iPhone en een Samsung en hoe je te werk gaat met een app.

QR-code scannen met camera van iPhone (iOS)

  1. Open je camera.
  2. Selecteer de camera aan de achterzijde.
  3. Houd je camera op zo’n manier vast, dat de QR-code verschijnt in de zoeker van de camera-app. Je iPhone zal de QR-code herkennen, waarna er een melding verschijnt.
  4. Klik op de melding en open de link die bij de QR-code hoort.
  5. Installeer Google Lens. Download daarvoor de Google Lens-app via Google Play.
  6. Houd de homeknop ingedrukt en activeer Google Assistent.
  7. Klik op het Lens-icoontje onderin je scherm.
  8. Richt de camera van je telefoon op de QR-code die je wil scannen.
  9. Klik op je scherm op het midden van de code en klik op de suggestie die tevoorschijn komt.

QR code scannen met iPhone

QR-code scannen met camera van Samsung (Android)

  1. Installeer Google Lens. Download daarvoor de Google Lens-app via Google Play.
  2. Houd de homeknop ingedrukt en activeer Google Assistent.
  3. Klik op het Lens-icoontje onderin je scherm.
  4. Richt de camera van je telefoon op de QR-code die je wil scannen.
  5. Klik op je scherm op het midden van de code en klik op de suggestie die tevoorschijn komt.

QR code scannen met Google Lens

Of je nu een iPhone of Samsung hebt: zorg altijd dat het besturingssysteem van je telefoon zo up-to-date mogelijk is. Anders zal het scannen niet lukken.

Apps

Je kunt QR-codes ook scannen met bepaalde apps. Die download je via de App-store (Apple/iPhone) of via Google Play (Android/Samsung). Zulke apps zijn gekoppeld aan je camera. De camera van je telefoon scant dan (via de app) de QR-code, waarna de link verschijnt die naar de betreffende website leidt. Betrouwbare en handige apps waarmee je QR-codes kunt scannen zijn:

  • QR Code & Barcode Scanner
  • QR Code Scanner
  • QR code scanner & reader

Hoe kun je een QR-code scannen zonder telefoon?

Het is vrij lastig om een QR-code te scannen als je geen telefoon bij de hand hebt. Je hebt nu eenmaal een camera nodig om de scan te kunnen maken. Heb je wel een tablet of iPad bij de hand? Dan zul je de scan alsnog kunnen maken. De andere (enige) manier om bij de link te komen die aan de QR-code gekoppeld is, is door de link op te vragen bij de partij die de QR-code aanbiedt. Die link kun je invullen in de URL-balk, waarna je op de betreffende webpagina komt.


Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een QR-code scannen op mijn telefoon?

Je kunt een QR-code scannen met de camera van je telefoon. Open je camera-app, houd je camera boven de QR-code en wacht tot de link op je scherm verschijnt. Klik vervolgens op deze link en je komt op de pagina die aan de QR-code gekoppeld is.

Moet ik een app installeren om een QR-code te scannen?

Dat hoeft niet, maar dat kan wel. Er zijn verschillende apps die QR-codes kunnen scannen, waarvan de meeste gratis zijn. Deze apps zijn gekoppeld aan je camera. Het principe is eigenlijk hetzelfde als wanneer je de QR-code enkel met de camera van je telefoon zou scannen, alleen ga je nu te werk via de app.

Waarom scant mijn telefoon geen QR-code?

Dat kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je telefoon op een verouderd besturingssysteem werkt; dan heeft je telefoon een update nodig. Daarnaast kunnen er wat dingen niet kloppen aan de QR-code. De QR-code kan bijvoorbeeld te klein zijn, te vaag of niet compleet. Maar het kan ook zijn dat je camera niet scherp genoeg is, omdat er vette vingers op staan of stof op ligt. Het is verstandig om deze zaken te checken als je merkt dat je telefoon de QR-code niet wil of kan scannen.

Hoe scan ik een QR-code zonder telefoon?

Het is lastig om een QR-code te scannen als je geen telefoon bij de hand hebt. Je hebt namelijk een camera nodig om de scan te maken. Heb je wel een tablet of iPad? Gebruik dan dit apparaat. Of vraag aan het bedrijf dat de QR-code aanbiedt of je de link mag ontvangen die aan de QR-code gekoppeld is.