• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Ouderlijk toezicht of een kinderslot op een tablet instellen

Zo houd je het online gedrag van je kind in de gaten

Als er iets is wat kinderen in de afgelopen jaren vaker en langer zijn gaan doen, dan is het wel tijd spenderen op de tablet. Spelletjes spelen, YouTubevideo’s kijken, chatten met vriendjes en vriendinnetjes… Niet voor niets blijkt uit het Iene Miene Mediaonderzoek 2021 dat de schermtijd van kinderen van 0 tot 6 jaar inmiddels op gemiddeld een uur en drie kwartier staat, waarbij 63% van deze leeftijdscategorie de tablet gebruikt. YouTube is daarbij nog altijd het meest favoriete medium van deze groep.

Ouderlijk toezicht of een kinderslot op een tablet instellen

Niet alleen kinderen kunnen de tablet wel waarderen. Uit het mediaonderzoek blijkt namelijk dat ook ouders er veel voordelen van inzien. Zo vinden ze het vooral fijn dat de tablet hun kinderen rustig krijgt en dat de tablet als een soort ‘oppas’ fungeert, waardoor ze zelf meer tijd overhouden om hun eigen dingen te kunnen doen. Vooral in de coronalockdown, waarbij thuiswerken de norm was, vonden veel ouders de tablet een godsgeschenk.

Toch zijn er ook wat negatieve, misschien zelfs wel zorgwekkende kanttekeningen te plaatsen bij het feit dat kinderen steeds jonger op de tablet of telefoon zitten, en dat de gebruikscijfers onder deze groep zo hoog is. Want kinderen kunnen tegenwoordig binnen één klik overal zijn. Bovendien is het voor ouders erg lastig te controleren wat hun kinderen precies online uitspoken. Wat voor filmpjes zien ze? Met welke mensen spreken ze? En wat voor teksten lezen ze? Je wilt je kinderen beschermen tegen de negatieve kanten van het internet, zodat ze veilig hun gang kunnen gaan. Oftewel, je wilt meer grip op de mediaopvoeding van je kind(eren). Maar hoe pak je dat aan? 

Wat kun je doen om je kinderen te beschermen?

Er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om je kind(eren) verantwoord met de tablet om te laten gaan. Daarmee creëer je beter ouderlijk toezicht op hun mediagebruik. Dat doe je bijvoorbeeld door een kinderslot op de telefoon of tablet te zetten of door speciale apps voor ouderlijk toezicht te installeren.

Kinderslot op telefoon, iPad of Androidtablet

Een kinderslot zorgt ervoor dat je kind niet zomaar op bepaalde apps op de iPad of telefoon kan. Dit kun je heel gemakkelijk instellen op je Apple- of Androidtoestel. Je kiest in de beveiligingsfunctie van de tablet voor Vergrendelen van het scherm en stelt een pincode naar keuze in. Vervolgens selecteer je een app waar je kind gebruik van mag maken en vergrendel je het tablet- of telefoonscherm. Op deze manier kan je kind niet zomaar naar een andere app switchen – daarvoor is namelijk een pincode nodig. Je kind kan zo gerust op een app spelen die past bij zijn of haar leeftijdscategorie.

Apps voor ouderlijk toezicht op de telefoon of tablet van je kind     

Tegenwoordig zijn er veel apps beschikbaar die het ouderlijk toezicht op het tablet- of telefoongebruik van je kind helpen regelen, zowel voor iPhone als Android. Het zijn apps die je gratis kunt downloaden of waarvoor je moet betalen. In het laatste geval kun je dan vaak gebruikmaken van meer functies.  

Wat deze apps in ieder geval allemaal doen, is jou helpen filteren en de vervelende kanten van het internet helpen afschermen van je kind(eren). Je kunt er van alles mee: van een schermtijd instellen tot gewelddadige of seksueel getinte websites en video’s blokkeren. Het is ook mogelijk om een vergrendeling in te stellen, waardoor je kind niet zomaar online aankopen kan doen. En wist je dat je met speciale gps-tracking zelfs in de gaten kunt houden waar je kind op dat moment uithangt? Dat kan met een ‘Geofencing’-functie, die in sommige apps ingebouwd is. Welke regels en restricties je voor jouw kind nodig acht, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. 

Google Family Link

Een voorbeeld van een app die ouderlijk online toezicht regelt, is de Google Family Link-app. Daarmee kun je allerlei digitale huisregels instellen voor je kind. Zo kun je met de app bijvoorbeeld de app-activiteit van je kind bekijken, de apps van je kind beheren en een schermtijd instellen. Dat gaat heel gemakkelijk op afstand vanaf je eigen apparaat. De Google Family Link-app wordt wereldwijd over het algemeen heel positief ontvangen, omdat het een app is die goed werkt en makkelijk in gebruik is.

Blijf praten

De allerbeste tip voor ouderlijk toezicht bij tablet- en telefoongebruik is nog altijd: blijf praten met je kind. Toon begrip, wees geïnteresseerd en stel vragen, zodat je kind op dit gebied een vertrouwensband met je opbouwt. Als je kind dan vragen heeft of online een nare situatie meemaakt, dan is de kans het grootst dat hij of zij als eerst naar jou toekomt.

Zorg er in je gesprekken met je kind ook altijd voor dat je van digitale media een ‘zo normaal mogelijk’ onderwerp maakt. Net zoals je op een relaxte manier vraagt hoe zijn of haar dag op school was, vraag je op een rustige en geïnteresseerde toon welke online spelletjes hij of zij met vriendjes en vriendinnetjes heeft gespeeld. Wees wel altijd open over het feit dat je kunt meelezen en -kijken wat je kind online allemaal doet. Dit geheim houden of stiekem hierover doen vergroot alleen maar de kans dat je de vertrouwensband met je kind beschadigt.


Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien wat mijn kind op zijn telefoon doet?

Je kunt in de gaten houden wat je kind op zijn of haar telefoon doet door zogenaamde ouderlijk toezicht-apps te installeren. Daarmee kun je de appactiviteit van je kind in de gaten houden. Je ziet dan welke apps je kind gebruikt en hoelang hij of zij met deze apps bezig is. Bevalt je iets niet? Dan kun je via deze apps ook allerlei digitale huisregels instellen voor je kind, zoals schermtijd.

Hoe kun je ouderlijk toezicht instellen?

Je kunt in de App Store van Apple of de Google Playstore van Android verschillende ouderlijk toezicht-apps downloaden, zoals Google Family Link en Qustodio, en deze installeren op je telefoon. Vanuit deze apps kun je vervolgens allerlei activiteiten uitvoeren, zoals limieten voor internettijd instellen en websites blokkeren.

Je kunt ook vanuit de iPad, iPhone of Androidtablet of -telefoon zelf restricties instellen. Dat gaat als volgt:

iPad

  • Ga naar Instellingen en klik op Schermtijd.
  • Klik op Gebruik toegangscode voor Schermtijd.
  • Maak een toegangscode aan. Je kunt eventueel je Apple ID hieraan koppelen.
  • Klik op Beperkingen en vink de optie aan.

Je kunt vanuit Schermtijd > Beperkingen nu verschillende restricties instellen:

  • De toegang tot expliciete content beperken. Je kunt bijvoorbeeld een leeftijdsgrens instellen voor films, programma’s, boeken en apps. Dit doe je via Beperkingen voor materiaal.
  • Beperkingen instellen voor de Game Center-app, zoals het ontvangen van privéberichten of het toevoegen van vrienden blokkeren. Ook dit doe je via Beperkingen voor materiaal.
  • Het gebruik van standaardapps beperken, zoals Safari en FaceTime. Dit doe je via Toegestane apps.
  • Voorkomen dat je kind apps kan installeren of verwijderen of in de App Store kan rondneuzen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel Beperkingen in > voer een code in > zet 'Kopen vanuit apps' uit. Je kunt er ook voor kiezen om een wachtwoord in te stellen dat ingevoerd moet worden bij een aankoop of download.

Android

Je kunt alleen restricties instellen op een Androidtoestel (alleen tablet en niet smartphone) door een profiel aan te maken voor je kind. Dat doe je als volgt:

  • Beveilig eerst je eigen account, zodat je kind niet zomaar naar jouw profiel kan overschakelen (oftewel, het profiel waar geen beperkingen op zitten). Stel hiervoor een pincode in via Instellingen > Beveiliging en vergrendelscherm. Je kunt er ook voor kiezen om gezichtsherkenning of jouw vingerafdruk in te stellen.
  • Maak nu een beperkt profiel aan. Ga hiervoor naar Instellingen en klik op Systeem.
  • Klik op Meerdere gebruikers en selecteer Gebruiker toevoegen.
  • Klik op Gebruiker (beperkt profiel). Je kunt het account nu een naam geven.

Je kunt nu voor dit account zelf allerlei restricties instellen. Standaard staan alle beperkingen aangevinkt, maar je kunt uiteraard helemaal zelf bepalen wat je wel en niet ‘aan’ laat staan. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Beperkingen per app instellen.
  • De toegang tot de camera en contacten blokkeren of beperken.
  • In-app-aankopen uitschakelen (dit staat standaard uitgeschakeld en hoef je niet apart te blokkeren).

Nadat je de restricties hebt ingesteld, schakel je over naar het nieuwe profiel. Je kind kan nu via zijn of haar beperkte profiel aan de slag.

Welke apps zijn er voor ouderlijk toezicht?

Er zijn een hoop ouderlijk toezicht-apps die je kunt installeren op je iPhone, iPad of Androidtoestel. De vijf bekendste zijn:

  1. Qustodio
    Een bekende en zeer populaire app. Maakt het mogelijk om allerlei web- en appactiviteiten te monitoren, van sociale media tot sms’jes en games. Je kunt er ook schermtijdschema’s mee instellen en inhoud mee filteren. Bevat voor Androidtoestellen ook een SOS-paniekknop.
  2. Google Family Link
    Ook een bekende en toegankelijke app. Deze app is ontwikkeld door Google. Je kunt van een afstand en vanaf je eigen toestel de app-activiteit van je kind bekijken, de apps van je kind beheren en een schermtijd instellen.
  3. Netnanny
    Gebruiksvriendelijke app met een gevoelige internetfilter. Je kunt er schermtijd mee beheren, locaties mee tracken en rapportages over appgebruik mee opvragen.
  4. Bark
    Met Bark kun je maar liefst 24 socialmediakanalen monitoren, waaronder YouTube, Facebook en Instagram. Ook schadelijke e-mailinhoud kan met de app geblokkeerd worden.
  5. Kaspersky Safe Kids
    Deze ouderlijk toezicht-app is geheel gratis. Je kunt er schadelijke inhoud mee blokkeren, activiteiten op sociale media mee monitoren en schermtijd mee beheren. Ook kun je locaties en het batterijniveau van het toestel bekijken.