• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Opslag of geheugen van je iPhone of Samsung vol? Zo maak je opslagruimte vrij

Opslag of geheugen van je iPhone of Samsung vol? Zo maak je opslagruimte vrij

Omdat we continu streamen, filmen, fotograferen en delen komt er altijd een moment dat je geheugen vol is, of je nu een iPhone hebt of een Samsung. Even wat foto’s verwijderen helpt dan niet, of alleen tijdelijk. Gelukkig is daar snel wat aan te doen: een heuse digitale poetsbeurt. In 7 stappen maak jij eenvoudig geheugen vrij om alsnog die ene mooie foto te schieten of dat belangrijke bestand te openen. Aan de slag!

1. Controleer welke apps de meeste ruimte in beslag nemen

De grootste boosdoeners zijn vaak games (vragen grafisch veel van je telefoon) en streamingdiensten (offline kijken, vooruit spoelen, terugkijken). Andere grote geheugenbezetters zijn sociale media, deze draaien vaak op de achtergrond mee zodat jij niet hoeft te wachten wanneer je de app opnieuw opent. Denk ook aan foto’s en video’s die je automatisch opslaat in Whatsapp-groepen die je misschien nooit meer terugkijkt. Kijk welke apps veel geheugen innemen, maak mappen leeg of verwijder apps compleet.

iPhone opslagruimte controleren

Zo kijk je op een iPhone hoeveel ruimte apps in beslag nemen

  1. Ga naar Instellingen -> Algemeen -> iPhone opslag.
  2. Bovenaan zie je hoeveel ruimte er in gebruik is.
  3. De app met het grootste gebruik staat bovenaan.
  4. Klik op een app om te kijken hoeveel ruimte de app in beslag neemt en hoeveel documenten en gegevens de app gebruikt.
  5. Whatsapp is bijvoorbeeld van zichzelf ongeveer 100 MB, het zijn de bestanden (meerdere GB) die zoveel geheugen innemen.

Zo kijk je op een Samsung hoeveel ruimte apps in beslag nemen

  1. Ga naar Instellingen -> Apparaatonderhoud.
  2. Je telefoon maakt een scan en gaat op zoek naar overbodige apps en bestanden.
  3. Onderin bij ‘opslag’ zie je hoeveel ruimte je kunt schoonmaken (vrij maken).
  4. Klik op ‘opslag’ om te zien waar deze ruimte vrij kan worden gemaakt.
  5. Klik op ‘opschonen’ en je telefoon verwijdert alle onnodige bestanden en eventueel onnodige apps.
  6. Hierna kies je voor ‘optimaliseren’.

2. Verwijder onnodige apps

iPhone of Samsung opslag vol? Ga eens goed na welke apps je wel en niet gebruikt. Welke onnodig zijn of misschien niet bij je passen. Wees hier kritisch, in tegenstelling tot je geheugen worden apps alsmaar groter. Misschien heb je van eenzelfde soort app meerdere versies op je telefoon, bijvoorbeeld voor het weer, sport, nieuws of datings. Hoe weinig ruimte deze apps ook innemen, ze draaien op de achtergrond altijd mee en verkleinen je geheugen.

Tip: elke telefoon heeft voor-geïnstalleerde apps, zoals een kompas, boeken, woning, kaarten, meten, aandelen en een dictafoon. Niet iedereen gebruikt ze, maar laat ze vaak wel staan. Deze apps, die de fabrikant op je telefoon zet, noemen we bloatware. Bloatware neemt net zo goed beslag in en draait mee op de achtergrond. Kijk dus ook kritisch naar deze apps.

3. Leeg je cache geheugen

Blijft je iPhone of Samsung geheugen vol na het verwijderen van apps? Een andere manier om ruimte vrij te maken op je telefoon is het verwijderen van je cache geheugen. Dit geheugen geeft ruimte aan tijdelijke bestanden, zoals je openstaande webpagina’s, de zoekgeschiedenis op Facebook en YouTube of een foto of tekst op een klembord. Enorm handig, maar enorm groot. Soms raakt dit geheugen zo vol dat je helemaal geen opslagruimte meer overhoudt. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te wissen, wat je dan ook regelmatig moet doen.

Samsung cache legen

Zo wis je het cachegeheugen op een Samsung

  1. Ga naar Instellingen -> Opslag.
  2. Kies een categorie die veel ruimte inneemt.
  3. Kies een app en kijk hoeveel ruimte de cache inneemt.
  4. Kies voor Cache wissen.

Zo wis je het cachegeheugen op een iPhone

  1. Ga naar Instellingen -> Algemeen -> iPhone-opslag.
  2. Kijk in de lijst en kies een app.
  3. Je kunt hier kiezen voor ‘ruim op’ en ‘verwijder app’. Wanneer je opruimt, blijft alle data intact, maar is de app weg. Dat levert dus niet zoveel op. Beter is om de app te verwijderen en opnieuw te installeren.
  4. Voor Safari (of een andere bekende browser) kun je wel de cache verwijderen. Ga naar Instellingen -> Safari -> Wis geschiedenis en websitedata.

4. Leeg je downloads map

Blijft je iPhone of Samsung geheugen vol maar staat er voor je gevoel niets meer op? Een mail-bijlage of een bestand van een website slaat je telefoon vaak op in de map ‘downloads’. Deze map krijgt vaak de naam ‘mijn bestanden’ mee. Kijk daarom af en toe in deze map of er bestanden staan die je niet gebruikt. Je maakt zo ruimte vrij en zorgt voor wat nieuwe orde.

5. Bewaar foto’s in de Cloud (iCloud of Google Drive)

Wanneer je telefoon het begeeft of kwijtraakt, verlies je ook al je documenten, inclusief die leuke vakantiefoto’s. Dit voorkom je door alles op te slaan in de ‘cloud’. Je plaatst bestanden dan op een online opslaglocatie waar alleen jij toegang tot hebt. Je maakt zo een back-up die je overal kunt bekijken, ook op een andere manier dan via je telefoon, waar je ook bent.

Back-up op een iPhone: iCloud

In iCloud bewaar je foto’s, video’s, documenten, muziek en apps op een veilige manier op je iPhone maar ook via andere Apple-apparaten. Je gebruikt iCloud zelfs om je telefoon of ander apparaat terug te vinden. Je zet iCloud aan via Instellingen -> iCloud. Standaard heb je 5 GB geheugen op, wat waarschijnlijk niet genoeg is. Voor € 0.99 maak je een upgrade naar 50 GB.

Back-up op een Samsung: Google Drive

Met Google Drive heb je altijd toegang tot je online bestanden. Het is zelfs mogelijk om op je Windows of Mac een programma te installeren waarmee je altijd toegang hebt tot deze bestanden. Je kunt via dit programma ook bestanden plaatsen die synchroniseren met je telefoon. Zo raak je nooit meer iets kwijt. Google Drive is gratis en staat vaak al op een Samsung telefoon bij aanschaf.

6. Breid je geheugen uit

Een iPhone breid je helaas niet uit met een geheugenkaart. Wat je wel kunt doen is extra geheugen kopen via iCloud, waardoor je niet alleen een kopie opslaat, maar ook altijd bij je documenten kunt. Een andere manier is het snel uitwisselen van informatie met een USB-stick. Deze stick heeft aan de ene kant een USB ingang en aan de andere kant een lightning connector.

Vanaf Android 6.0 kun je op een Samsung bestanden opslaan op een micro SD-geheugenkaart. Je Samsung beschouwt het geheugen met deze kaart als één geheel, waardoor de kaart onderdeel uitmaakt van je interne geheugen. Bekijk hier alle Samsung geheugenkaarten

7. Verplaats gegevens naar een SD kaart

App verplaatsen naar SD kaart

Het is bekend dat je een iPhone niet kunt uitbreiden met extra geheugen. Wel kun je met een micro SD-lezer je bestaande SD-kaart blijven gebruiken als externe opslag. Deze kun je dan direct verplaatsen naar een ander apparaat.

Bij Samsung werkt het makkelijker: je hebt geen apparatuur nodig om het kaartje uit te lezen, maar stopt de SD-kaart direct in je Samsung. Wil je voortaan foto’s opslaan op je SD-kaart? Open dan de camera-app, selecteer het instellingenmenu en kies voor de SD-kaart als opslaglocatie. Wil je apps bewaren op je SD-kaart? Ga dan naar Instellingen -> Applicaties -> kies een app -> Opslag -> Wijzigen -> kies SD kaart -> Verplaatsen.

Genoeg geheugen vrij?

We hopen dat je met bovenstaande tips flink wat nieuwe ruimte hebt voor foto’s, video’s en andere bestanden. Het kan natuurlijk zo zijn dat je nog niet tevreden bent, of er gewoon niet uitkomt. In zo’n geval staan wij voor je klaar. Ook kun je bij Mobile Supplies terecht voor alle accessoires en toebehoren voor smartphones, tablets en wearables (smartwatches, fitness trackers).