• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Dual-sim: wat is het en hoe werkt het?

Tegenwoordig zijn er veel dual-sim smartphones te koop. Maar wat houdt dual-sim nou eigenlijk in en hoe werkt het? En wat is het verschil tussen dual-sim en eSIM? Wij geven je in dit artikel graag antwoord op al jouw vragen omtrent dual-sim.

Dual-sim

Wat is dual-sim?

De naam dual-sim zegt het eigenlijk zelf al: een dual-sim smartphone is een apparaat dat twee verschillende simkaarten tegelijkertijd kan bevatten. Dual-sim is een handige functie op sommige smartphones waarmee ze tegelijkertijd twee verschillende simkaarten kunnen vasthouden en ook gebruiken. Dual-sim is met name handig wanneer je bijvoorbeeld je privé- en werknummer op één telefoon binnen wilt laten komen. Zo kun je met twee verschillende telefoonnummers vanaf één smartphone werken.

Klinkt handig toch dat dual-sim? Maar wat doe je als jouw telefoon geen ruimte heeft voor twee simkaarten? Dan kan eSIM de oplossing zijn. Dit is een digitale simkaart die je op je telefoon installeert, waardoor je dus ruimte overhoudt voor een tweede, fysieke simkaart.

Hoe werkt het?

Zoals je weet, heeft elke simkaart zijn eigen telefoonnummer. Wanneer je gebruikmaakt van dual-sim, kun je beide telefoonnummers die aan de twee verschillende simkaarten gekoppeld zijn, gebruiken. In de instellingen van je telefoon kun je schakelen tussen de SIM-profielen en een simkaart in- of uitschakelen. Hierbij heb je de mogelijkheid om je voorkeur simkaart in te stellen. Zo geef je aan met welke simkaart je belt (dus welk nummer de ontvanger op zijn of haar scherm ziet) of dat je telefoon eerst vraagt met welk nummer je wilt bellen.

Om dual-sim te gebruiken, heb je geen extra software nodig. De techniek zit verweven in de standaard software van je smartphone. Op je startscherm zie je automatisch welke simkaart(en) actief zijn en wat de kwaliteit van de verbinding is.

Dual-sim is er in twee vormen:

  • Dual-sim Dual Stand-by (DSDS)
    Ondersteunt je telefoon DSDS, dan betekent dit dat je elke simkaart kunt toewijzen aan spraak, gegevens en/of sms berichten. Bij dual-sim dual standy-by kun je maar één simkaart tegelijk gebruiken.
  • Dual-sim Full Active (DSFA)
    Ondersteunt je telefoon DSFA dan kun je beide simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Dit soort toestellen hebben twee antennes: één voor elke simkaart. Het is dus mogelijk om op beide simkaarten gebeld te worden. Dit is de meest ideale vorm wanneer je zakelijk en privé wilt scheiden.

Voor- en nadelen van dual-sim

Twee simkaarten op één telefoon. Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Wij zetten zowel de voor- als de nadelen voor je op een rijtje:

Voordelen

  • Dankzij dual-sim schakel je snel en eenvoudig tussen je zakelijke nummer en je privénummer. Dit scheelt een hoop gedoe.
  • Het is, met behulp van dual-sim, niet meer nodig om twee verschillende telefoons op zak te hebben. Eén telefoon is genoeg.
  • Je hebt een uitgebreid netwerk, omdat je de flexibiliteit en diensten hebt van twee verschillende netwerken.
  • Gesprekskosten zijn terugkerende kosten voor iedereen en verschillen per provider. Het opstapelen van deze kosten kan een aanzienlijk effect hebben op je budget. Door meerdere providers te gebruiken, verminder je deze kansen.

Nadelen

  • Je kunt niet altijd beide simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Je moet de keuze maken welke simkaart je wilt gebruiken.
  • Het is verwarrend, omdat je twee verschillende nummers gebruikt.
  • Bij veel Android telefoons heb je niet de mogelijkheid om je opslag uit te breiden. En dit is bij twee simkaarten wel vervelend. Je moet dus kiezen uit óf een tweede simkaart gebruiken óf de microSD.

Veelgestelde vragen

Wij van Mobile Supplies begrijpen het als geen ander dat dingen als dual-sim en eSIM vragen oproepen. Daarom dat wij alvast antwoord proberen te geven op deze veelgestelde vragen.

Hoe gebruik je dual-sim op iPhone en Samsung toestellen?

Hoe je dual-sim gebruikt op je smartphone is afhankelijk van het merk toestel en het type. Bij iPhone toestellen bijvoorbeeld heb je nooit de mogelijkheid om twee fysieke simkaarten in je telefoon te stoppen. Bij iPhone moet je dus voor dual-sim altijd de combinatie maken tussen één fysieke simkaart en eSIM. Verschillende typen Samsung toestellen bieden wel de mogelijkheid om twee fysieke simkaarten toe te voegen. Wil je weten of jouw type toestel dual-sim ondersteunt? Neem dan contact met ons op.

Hoe gebruik je dual-sim met WhatsApp?

Er zijn twee mogelijkheden om met twee nummers op één telefoon WhatsApp te gebruiken. Welke mogelijkheid werkt, is per telefoon verschillend.

1. Voor Android en iOS: installeer WhatsApp Business
WhatsApp Business is voor iedereen te downloaden. Bedrijven gebruiken deze optie vaak om met hun klanten te kunnen whatsappen. Maar bedrijf of niet: jij kunt gewoon gratis whatsappen met WhatsApp Business. Het is niet meer dan de app downloaden en instellen. Voor je eerste telefoonnummer blijf je gewoon de standaard WhatsApp gebruiken. Voor je tweede nummer maak je gebruik van WhatsApp Business.

2. Voor Android: WhatsApp klonen
Sommige Android telefoons bieden je de mogelijkheid om WhatsApp te klonen. Dit is ideaal wanneer je met twee verschillende telefoonnummers WhatsApp wilt gebruiken op dezelfde telefoon.

  • Ga naar Instellingen
  • Selecteer Apps
  • Zoek de instelling Klonen, Dual-app of App-tweeling.
  • Je ziet nu een lijst met apps die je kunt klonen. Zoek WhatsApp.
  • Heb je WhatsApp gevonden? Zet de schakelaar dan om, waarna WhatsApp wordt gekloond.
  • In het app overzicht van je telefoon vind je WhatsApp nu twee keer terug. Stel de tweede app in met je andere telefoonnummer.

Hoe weet ik of mijn smartphone dual-sim ondersteunt?

Van iPhone ondersteunen uitsluitend de nieuwste modellen dual-sim door het gebruik van een fysieke sim in combinatie met eSIM. Dit zijn bijvoorbeeld de iPhoneXS, iPhone XS Max en iPhone XR.

Wat betreft Android ondersteunen de volgende toestellen dual-sim: Samsung Galaxy A72, Samsung Galaxy A52, Xiaomi Poco X3, OnePlus 9, Huawei P30 Lite, Motorola Moto G en Samsung Galaxy A51.

Wil je weten of jouw smartphone dual-sim ondersteunt? Dan kun je dit terugvinden in de technische specificaties van je toestel of door gewoon te googelen op jouw toestel + dual-sim.

Wat is het verschil tussen dual-sim en eSIM?

Bij dual-sim biedt jouw telefoon de mogelijkheid om twee fysieke simkaarten in te voeren. De eSIM is een ingebouwde simkaart. Omdat de eSIM in je smartphone verwerkt zit, heb je geen fysieke simkaart meer nodig. Vervolgens sluit je op je eSIM meerdere abonnementen af. Om eSIM te gebruiken, moeten zowel je smartphone als je provider eSIM ondersteunen. Momenteel zijn er nog niet veel providers die dit aanbieden, dus controleer dit vooraf goed.

Neem contact op met Mobile Supplies

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over dual-sim? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag.