• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Anoniem bellen? Zo zet je nummerherkenning op je mobiel uit

Anoniem bellen kan voordelig zijn voor de beller zelf, want je belt zonder dat iemand jouw gegevens kan opslaan. Maar voor de persoon die opneemt, is een anonieme beller vaak erg vervelend. Veel mensen hebben een reden om een anoniem telefoontje weg te drukken. Vaak wordt bijvoorbeeld gedacht dat het gaat om telefonische verkopers; iets waar mensen niet altijd op zitten te wachten. Hoe dan ook, je kunt helemaal zelf bepalen of je anoniem wil bellen of niet. Wil je weten hoe je je nummerherkenning kunt aan- of uitzetten? Of twijfel je nog en wil je weten welke mogelijkheden er zijn? We vertellen het je graag.

Anoniem bellen

Waarom anoniem bellen?

Er zijn verschillende redenen waarom je anoniem of onbekend zou willen bellen. Je kunt bijvoorbeeld veel waarde hechten aan je privacy. Dat kan zijn omdat je überhaupt niet wil dat iemand je telefoonnummer op kan slaan, maar ook omdat je misschien wel een beladen telefoontje moet plegen. Bijvoorbeeld als je iemand moet contacteren die zijn of haar verplichtingen niet wil nakomen. Het kan ook zijn dat je identiteitsfraude wil voorkomen. Als je telefoonnummer niet zichtbaar is als je belt, dan kan je nummer niet worden herkend en dus niet worden opgeslagen. Een stukje veiligheid dus.

Voor- en nadelen van anoniem bellen

Je las het net al: anoniem of onbekend bellen is ideaal als je wil dat jouw privacy gegarandeerd wordt. Dat is dan ook een groot voordeel; mensen kunnen je niet zomaar lastigvallen. Daarnaast vergroot je (waarschijnlijk) de kans dat iemand die jou negeert en die je écht nodig moet spreken, je telefoontje beantwoordt. Die persoon herkent jouw nummer immers niet, waardoor hij of zij geen idee heeft dat jij het bent.

Een nadeel aan anoniem of onbekend bellen is dat iemand je niet zomaar terug kan bellen als hij of zij je oproep gemist heeft. Als je iemand dringend moet spreken, kan dat vervelend zijn. Ook is er een grote groep mensen die hun mobiel niet opneemt als iemand anoniem probeert te bellen. Die denkt namelijk dat ze te maken heeft met telefonische verkopers of fraudeurs. En eerlijk: die gedachte is vast ook al eens bij jou opgedoken toen je een anoniem telefoontje kreeg.

Verschillende mogelijkheden voor anoniem bellen

Wie anoniem wil bellen, heeft verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de code #31# intypen voordat je iemands telefoonnummer intoetst. Je nummer wordt dan niet herkend door de telefoon van degene die je belt. Deze optie kies je als je eenmalig anoniem een telefoontje wil plegen. Wil je standaard niet herkend worden als je gaat bellen? Dan kun je ervoor kiezen om je nummerherkenning (of nummerweergave) uit te schakelen.

Nummerherkenning aan- of uitzetten

Het uitzetten van je nummerherkenning is een makkelijke en efficiënte manier om standaard anoniem te bellen. Wie je ook belt, je telefoonnummer zal nooit zichtbaar zijn. Je privacy is daardoor te allen tijde zoveel mogelijk gegarandeerd.

Je kunt nummerherkenning uitzetten op zowel een iPhone als Samsung. Hoe je dat bij deze toestellen doet, leggen we je graag stap voor stap uit.

Nummerherkenning uitzetten iPhone

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Klik op Telefoon.
  3. Klik op Nummerherkenning.
  4. Schuif de slider naar links. Deze staat nu niet meer op groen.
  5. Je belt voortaan anoniem.

Nummerherkenning uitzetten Samsung

  1. Open de Telefoon-app.
  2. Klik op de 3 puntjes.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Aanvullende services.
  5. Klik op Beller-id weergeven.
  6. Klik op Nummer verbergen.

Veelgestelde vragen

Waarom eigenlijk anoniem bellen?

Een belangrijke reden om anoniem te bellen is omdat je je privacy wil garanderen. Die garantie voor privacy kun je om allerlei redenen willen. Bijvoorbeeld omdat je iemand wil contacteren die zijn verplichtingen niet nakomt. Mensen kiezen ook voor anoniem bellen als ze identiteitsfraude willen voorkomen; een fenomeen dat steeds vaker voorkomt en in het ergste geval duizenden euro’s verlies kan kosten. Maar ook persoonlijke redenen, bijvoorbeeld contact opnemen met iemand die je eigenlijk niet mag/kan spreken (zoals een verboden liefde), kan een reden zijn om anoniem te telefoneren.

Kan iedere telefoon anoniem bellen?

Je kunt op elke telefoon nummerherkenning aan- of uitzetten. Dat gaat in de meeste gevallen via de Instellingen-app van je mobiel. Kom je er niet aan uit? Lees de handleiding van je telefoon door – die je ook vaak online kunt vinden – of neem contact op met een specialist. Bij Mobile Supplies kijken we graag met je mee.

Hoe zet je nummerweergave aan en uit?

Hoe je je nummerherkenning precies aan- en uit kunt zetten verschilt per toestel. Voor de iPhone en Samsung volg je onderstaande stappen:

Nummerherkenning uitzetten iPhone

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Klik op Telefoon.
  3. Klik op Nummerherkenning.
  4. Schuif de slider naar links. Deze staat nu niet meer op groen.
  5. Je belt voortaan anoniem.

Nummerherkenning uitzetten Samsung

  1. Open de Telefoon-app.
  2. Klik op de 3 puntjes.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op Aanvullende services.
  5. Klik op Beller-id weergeven.
  6. Klik op Nummer verbergen.

Kan ik achterhalen wie mij anoniem belt?

In principe is het lastig om een anonieme beller te achterhalen. Je kunt contact opnemen met je provider, die vervolgens contact kan opnemen met de beller van het anonieme nummer. Je provider kan dan verzoeken of die persoon wil stoppen. Houd er wel rekening mee dat je een aantal van de gesprekken moet hebben aangenomen, wil je provider actie ondernemen. En: je provider mag de gegevens van de anonieme beller (in principe) niet vrijgeven. Heb je écht last van stalking? Overweeg dan om aangifte te doen.