• 15 jaar ervaring
  • Meer dan 1 miljoen klanten
  • Gratis verzending NL
  • Betaal achteraf
  •  1 Miljoen+ klanten
  •  Betaal achteraf
  •  Gratis verzending NL
  •  Gratis verzending NL
  •  Betaal achteraf
Nu 5% korting op alles met de code: ACTIE

Alles wat je moet weten over draadloos opladen

Draadloos opladen? Zo doe je dat

Steeds meer smartphones maken gebruik van draadloos opladen. We noemen dit ook wel ‘contactloos opladen’ of ‘wireless charging’. Deze nieuwe manier van opladen geeft minder gedoe met kabels en dat is fijn: nooit meer zeuren om een lader en niets meer in de knoop. Maar is draadloos opladen ook sneller? Op welke smartphones werkt het wel, en welke niet? Zijn er ook nadelen aan draadloos opladen? Hoe het precies werkt en wat je nodig hebt, leggen wij voor je uit.

Alles wat je moet weten over draadloos opladen

Wat is draadloos opladen?

Simpel: opladen zonder kabel. Een doorontwikkeling van de bestaande oplader. Dankzij dit soort innovaties zijn nieuwe smartphones en hun accessoires vrijwel elk jaar een stuk krachtiger. De ene krijgt een snelle processor, de ander een vouwbaar scherm en weer een ander meerdere camera’s. De batterij ontwikkelt zich ook door: krachtiger, compacter én draadloos.

Tegelijkertijd vragen we steeds meer van onze smartphones. Een tweestrijd. Daardoor blijft er voorlopig een limiet aan deze batterijen. Zelfs de beste telefoons gaan bij veelvuldig gebruik nog maar een dag mee. Totdat ontwikkelaars hier iets voor vinden, is draadloos opladen één van de oplossingen. Het is zelfs onderdeel van de digitalisatie van de maatschappij, waarin de smartphone een schakel is tussen meerdere ‘intelligente apparaten’, verbonden met elkaar. Hierin is niet altijd ruimte voor een grotere batterij, maar wel voor slimme oplaadtechnieken.

Hoe werkt draadloos opladen?

Deze nieuwe manier van opladen werkt met inductie. De oplader, een inductie-plaatje, wekt elektrische spanning op via een magnetisch veld. Een smartphone die draadloos oplaadt heeft ook zo’n inductieplaatje. Hiermee draagt het plaatje stroom over naar je telefoon. Zodra je de telefoon op de oplader legt, gaat er energie over naar de telefoon. Zo laadt je telefoon direct op. Dit werkt zonder draad, je hoeft je telefoon alleen maar op het plaatje te leggen.

Deze manier noemen we ‘inductief laden’. Hiermee maakt de telefoon rechtstreeks contact met de draadloze oplader. Een andere manier is ‘resonant opladen’. Met resonant opladen hoeft de telefoon alleen maar in de buurt te zijn van de oplader. De inductieve manier is de meest voorkomende manier van draadloos opladen.

Omdat je bij draadloos opladen geen kabels nodig hebt, hoef je de telefoon alleen maar neer te leggen op de oplader. Zo kun je op de plek waar jij je telefoon vaak neerlegt, direct opladen. Super handig!

De voor- en nadelen van draadloos opladen:

Deze nieuwe manier van opladen bestaat al een tijdje, maar wordt nog niet door iedereen gebruikt. Naast voordelen kleven er ook een paar duidelijke nadelen aan. Hier de belangrijkste op een rij:

Voordelen van draadloos opladen

  • Ben je nogal chaotisch en raak je dingen snel kwijt? Bijvoorbeeld… kabeltjes? Dan is draadloos opladen helemaal jouw ding. Zet de oplader op een vaste plek in het zicht en er gaat een wereld voor je open.
  • Omdat je de oplaadpoort van je smartphone minder gebruikt, of zelfs helemaal niet meer, voorkom je slijtage. Minder slijtage = minder reparatie = voordeliger.
  • Je draadloze oplader heeft niet zoveel te verdragen, die blijft het lang doen. Zo heb je geen last meer van kapotte kabels.

Nadelen van draadloos opladen

  • Laad je liever op in het OV? Dan is een kabel handiger. Zo’n kabel is licht en klein, een draadloze oplader groot en zwaar. Niet echt ‘mobiel’. Bovendien heb je een stopcontact nodig, die vind je onderweg niet overal.
  • Nog niet elke smartphone is geschikt voor ‘draadloos opladen’.
  • Op dit moment is draadloos opladen trager dan klassiek opladen. Het vergt dus iets meer geduld. Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel, en zal het niet lang meer duren voordat de draadloze opladers de klassieke laadsnelheid evenaren.
  • Ben jij iemand die je telefoon nog gebruikt bij één procent aan de oplader? Dat is bij draadloos opladen lastig. Of op zijn minst een flinke uitdaging.

Welke merken telefoons kunnen draadloos opladen?

Bijna alle merken verkopen telefoons die draadloos opladen. Denk aan de meeste Android merken (Samsung, Huawei, LG) en vrijwel alle recente Apple telefoons. Ben je op zoek naar een draadloze oplader iPhone? Alleen als je een iPhone 7 of ouder gebruikt, kun je niet draadloos opladen. Ben je op zoek naar een draadloze oplader Samsung? Vanaf de Samsung Galaxy S6 uit 2015 kun je draadloos opladen. Over het algemeen geldt dat de nieuwere telefoons, vaak de high-end toestellen, vanaf 2015, draadloos opgeladen kunnen worden. Samsung kondigde namelijk in 2015 aan dat er een nieuw tijdperk begon voor draadloos laden.

De laatste jaren is het aantal telefoons dat draadloos oplaadt flink toegenomen. Ook zijn er ‘draadloze ontvangers’ te koop, waarbij je een telefoon die niet geschikt is voor draadloos opladen toch voorziet van deze technologie.

Draadloze oplader kopen? Let op deze drie dingen

1. Profiel/Output
De techniek voor draadloos opladen is universeel. Dit betekent dat elke oplader geschikt is voor elke smartphone. Wil je een Samsung Galaxy S10 draadloos opladen? Dan heb je geen Samsung Galaxy S10 draadloze oplader nodig. Je koopt simpelweg een draadloze oplader, sluit deze aan en legt je smartphone erop. Toch lopen de prijzen van draadloze opladers uiteen. Dit ligt aan het aantal spoelen, het merk en de veiligheid van het product. Nieuwere types van Samsung, zoals de S20 en Note 10 en 20, kunnen weer sneller opladen. Deze smartphones laden ook op onder een spanning van 15 watt. Kijk dus goed wat(t) voor profiel jouw telefoon nodig heeft.

2. Qi standaard
Let bij het kopen van een draadloze oplader op de ‘Qi-certificatie’. Dit is een universele standaard voor draadloos opladen. De meeste opladers hebben dit certificaat, maar let hier wel op.

3. Veiligheid
De Qi standaard helpt je ook in de veiligheidseisen. Ga voor de zekerheid altijd specifiek de veiligheid van een oplader na. Een onveilige lader kan een smartphone beschadigen, maar ook zorgen voor kortsluiting of zelfs brand.

Werkt draadloos opladen ook met een hoesje?

Ja. Zorg wel voor een hoesje niet dikker dan zeven millimeter, dat is de limiet. Ook het materiaal heeft invloed. Zo geleidt metaal niet ideaal. Wil je er zeker van zijn dat je hoesje niet stoort? Koop dan een officiële hoes van het merk. De siliconen hoesjes van Apple zijn bijvoorbeeld volledig geschikt voor draadloos opladen.

Draadloos opladen in de auto: ook mogelijk

Zit je net in de auto, kom je erachter dat je telefoon bijna leeg is. Je vriend of vriendin heeft de oplader ook nog eens uit de auto meegenomen. Nogal vervelend. Een vaste oplader biedt uitkomst. Ook deze auto-oplader is beschikbaar als draadloze lader. Hiervoor hoef je geen kabel in je smartphone te doen en raak je dus ook niet zomaar kwijt. Deze draadloze auto-oplader werkt als een normale telefoonhouder, maar dan met de functie van draadloos opladen.

Kun je een tablet ook draadloos opladen?

Ja, maar dit is nog zeldzaam. Het stroomverbruik en de batterijgrootte kunnen oorzaken zijn. Het laadproces duurt dan langer. Op dit moment zijn er nog maar een paar modellen met de functie ‘draadloos opladen’: de Amazon Fire HD 8 Plus, Huawei MatePad Pro, Samsung Galaxy Fold, Google Nexus 7 (Qi standaard) en de HP TouchPad.

Veel voorkomende problemen: zo los je ze op!

Draadloos opladen werkt niet. Wat kan ik doen?

Ga eerst na of de oplader een Qi certificaat draagt. Hiermee ben je zeker van kwaliteit en is de kans groter dat je telefoon reageert. Werkt het niet? Ga dan na of de oplaadcomponenten goed aansluiten. Deze moeten op één lijn liggen. Leg je telefoon daarom altijd precies in het midden van de oplader. Nog steeds problemen? Haal dan het hoesje eraf. In het hoesje kan metaal zitten, wat het opladen verstoort. Nog steeds geen signaal? Start je telefoon dan opnieuw op, misschien zijn er software updates nodig om problemen op te lossen. Nog niks? Probeer dan een harde reset.

Uitgebreid antwoord bij oplaadproblemen vind je in de blog ‘Mijn telefoon of tablet laadt niet meer op: wat nu?’

Draadloos opladen duurt lang. Wat kan ik doen?

Ga ook bij dit probleem na of de oplader een Qi certificaat draagt. Dit verzekert een goede werking. Probeer ook weer op te laden zonder hoesje en leg de telefoon voor een optimale verbinding op de juiste plek neer. Nog te traag? Kijk dan eens naar een lader met meer laadsnelheid.

Toestel wordt warm tijdens draadloos opladen. Wat kan ik doen?

Bij extreme hitte schakelen moderne telefoons zichzelf uit. Let wel op bij zonlicht: zet de oplader niet in de volle zon. Toch snel te heet? Verwijder alle materialen tussen de telefoon en de draadloze lader en schakel de snellaad-modus uit.

Bekijk de beste draadloze opladers

Mobile Supplies heeft een ruim aanbod aan draadloze opladers, allemaal geleverd volgens de Qi standaard. Of je nu een iPhone 8 hebt of een Samsung Galaxy S20. Met een brede keuze en vijftien jaar ervaring staan wij klaar met advies over de beste oplader voor jouw telefoon.


Veelgestelde vragen

Kan mijn bankpas tegen draadloos opladen?

Er zijn geen bewijzen dat draadloze opladers schadelijk zijn voor je bankpas, maar er bestaat een kans dat de bankpas kapot gaat door een verhitte oplader. De kans hierop is echter klein, omdat de meeste opladers zijn beschermd tegen oververhitting. Zeker zijn? Kies dan voor een hoes in het model van een boekje, waarbij de pasjes aan de voorkant zitten en geen direct contact maken met de draadloze oplader.

Heeft draadloos opladen gevolgen voor mijn gezondheid?

Nee, het is volkomen veilig. Wanneer je telefoon niet op de oplader ligt, zendt het een onschadelijk signaal uit. Dit reikt niet verder dan de oplader zelf.

Zijn er nadelen aan draadloos opladen?

Ja, er zitten een paar nadelen aan. Zo is niet iedere telefoon geschikt, al zijn vrijwel alle nieuwe telefoons bruikbaar. Ook is draadloos opladen momenteel nog trager dan klassiek opladen met een kabel. Zie voor alle voor- en nadelen het artikel ‘draadloos opladen’ hierboven.

Is het veilig mijn mobiel ’s nachts draadloos op te laden?

Ja, bij de gecertificeerde opladers (Qi) zijn veiligheidsprotocollen ontwikkeld die de lader bij extreme hitte direct uitschakelen. Ook voor het draadloos opladen geldt: ‘overladen’ kan niet meer, de telefoon zorgt er zelf voor dat het stopt met opladen wanneer de accu op 100% zit.

Vanaf welke iPhone kan ik draadloos opladen?

Vanaf de iPhone 8 of nieuwer is er een geïntegreerde functionaliteit ingebouwd voor draadloos opladen. Deze Apple telefoons werken met gecertificeerde (Qi) opladers.

Met welke telefoon kan ik draadloos opladen?

Vrijwel alle merken verkopen telefoons die draadloos kunnen opladen. Denk aan de meeste Android merken (Samsung, Huawei, LG) en vrijwel alle recente Apple telefoons. Is je telefoon niet geschikt? Koop dan een ‘draadloze ontvanger’. Hiermee maak je jouw telefoon toch geschikt voor deze technologie.